EN
MENU
Szpital psychiatryczny - konkurs - 1 miejsce


Całe założenia klinki psychiatrycznej sąsiaduje z zabytkowym klasztorem cystersów, który przestrzennie dominuje nad zabudową miejscowości  St. Urban. Aby nie zaburzyć historycznego kontekstu, budynek projektowany nawiązuje skalą oraz formą do kompleksu szpitalnego powstałego w latach 80’ ubiegłego stulecia.
Obiekt  został zaprojektowany na podstawie dwóch kwadratów,  nawiązując odnosząc się do ortogonalnej siatki zabudowań istniejących.  Poprzez wcięcia  w kubaturze zachowuje jednak swój indywidualny charakter wprowadzając równocześnie  wprowadza przestrzeń zewnętrzną do wnętrza obiektu . Uskoki w elewacji wzmacniają geometryczną formę obiektu.
Poprzeplatane wcięcia w kubaturze tworzą dziedzińce, które wraz z trzonami komunikacyjnymi nadają rzutom ortogonalną formę oraz jasny i prosty układ funkcjonalny. W centralnej części znajduje się otwarta strefa dzienna tworząca oś widokową pomiędzy dziedzińcami. Pokoje pacjentów zorganizowane  są wzdłuż elewacji zewnętrznych.
Projekt
2014

Adres
St. Urban, Szwajcaria

Powierzchnia
9 200 m2

Klient
Kanton Lucerna

Zespół
Błażej Janik
Ewa Janik

Współpraca
Janik Studio

Nagroda
1 miejsce w konkursie architektonicznym