EN
MENU
Planetarium - konkurs - 3 miejsce 

Projekt zakłada stworzenie atrakcyjnej przestrzeni o charakterze edukacyjno – rekreacyjnym, wpisanej w krajobraz Parku Śląskiego. Najistotniejszą jego właściwością jest zachowanie 
w możliwie największym stopniu pierwotnych form architektonicznych i kompozycji budynku Planetarium. Nowy obiekt przyjmuje powierzchowność architektoniczną nawiązującą do form istniejących, uzupełniając ich aktualną strukturę. Poprzez dach biegnący równolegle do nachylenia wzgórza, jego bryła wpisana została w ukształtowanie terenu nie przytłaczając jednocześnie istniejącego Planetarium. Stanowi ono nadal wyrazisty i czytelny akcent pozwalający, nawet na poziomie świadomości potocznej, zidentyfikować przeznaczenie całego kompleksu. Zaprojektowany na rzucie koła obiekt został wkomponowany w istniejące założenie, zachowując 
i podkreślając jego oś. Zabieg ten wyeksponował monumentalne schody wejściowe jako najważniejszy element strefy introdukcji Planetarium, pojmowanej także jako przestrzeń inicjacji znaczeń kryjących się w jego wnętrzu.
Projekt
2016

Adres
Chorzów

Powierzchnia
1 640 m2

Zespół
Błażej Janik
Ewa Janik

Radosław Bagrowski
Martyna Wyrwas
Aleksandra Hantkiewicz

Nagroda
3 miejsce w konkursie architektonicznym