EN
MENU
Mieszkanie w kamienicy wielkomiejskiej


Mieszkanie znajduje się w budynku wielorodzinnym powstałym w latach 30. w Katowicach. Strukturę mieszkania tworzą dwie ściany nośne wyznaczające szeroki przedpokój oddzielający strefę reprezentacyjną od prywatnej. Głównym założeniem projektu było jasne zdefiniowanie stref funkcjonalnych. Poprzez zlikwidowanie pomieszczeń technicznych oraz służbówki powstały przestronne przestrzenie, umożliwiające swobodne przemieszczanie. Strefy zdefiniowane zostały dzięki wprowadzeniu elementów mobilno-funkcjonalnych, w których dominują naturalne materiały jak drewno i kamień.
Projekt
2013

Adres
Katowice, Polska

Powierzchnia
88 m2

Klient
Inwestor Prywatny

Realizacja
2015

Zespół
Ewa Janik, Błażej Janik

Współpraca
Janik Studio

Zdjęcia
Juliusz Sokołowski

Nagroda
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2015 w kategorii Wnętrze Roku